Посланието на тревожността

Когато премахнем симптомите, ние отричаме мъдростта на психиката.

Тревожното разстройство е много често срещано заболяване в днешни дни ,  което до голяма степен се дължи на факта , че ние се чувстваме вечно бързащи , притиснати и принудени да действаме , да плащаме ипотеката , да се занимаваме с деца , и отгоре на всичко това, да живеем пълноценен живот. Нищо чудно, че имаме тревожност. Но кое е това, което тревожността се опитва да ни каже ? От гледна точка на аналитичната психология на Юнг , тревожността е начина на психиката да ни каже, че начинът, по който живеем , е неуравновесен. Вместо да видим тревожността като нещо, което трябва да бъде елиминирано , добре е да се види, че психиката ни дава ясно послание за нашият едностранен начин живот и внимателно иска от нас да променим това . Разгледана в тази светлина, симптомите на тревожност са там, за да ни изведат от един начин на живот , който вече не работи.

Карл Юнг твърди, че симптомите на тревожност са целенасочени , функционални и имат цел - промяната на начина ни на живот . Когато премахнем симптомите, ние отричаме мъдростта на психиката при опита й за нормална , естествена промяна . Тревожност често се появява в средата на живота , когато мнозина от нас изпитват кризата на средната възраст . Първата половина на живота е насочена към създаване на нашата идентичност , нашите взаимоотношения , нашата професия, и изграждане на необходимите ресурси, за да изпълним всички тези задачи. Но идва време, когато трябва да се обърнем навътре , за да попаднем на съдържанието на несъзнаваното (често предоставено ни под формата на сънища ) и да потърсим основния смисъла на живота си. Каква е моята цел в живота? Защо съм тук ? Как бих могъл да живея по- балансиран и естествен живот? Тревожнстта е това, което често ни придвижва към отговорите на тези въпроси . Когато следващия път почувствате интензивна тревожност , запитайте се какво психиката се опитвам да Ви каже? Какво е това, което аз правя , което създава безпокойство, след това можем да започнем да търсим причините за симптомите , а не лек, който да ги подтисне .

Ако можем да отговорим на въпроса - какво тревогата се опитва да ми кажеш - ние започваме да обръщаме внимание на причината. Това може да означава някаква промяна в начина, по който водим живота си, но тази промяна не означава непременно, че ние ставаме по-малко компетентни, или по-малко ценени, по-скоро, това означава, че ние започваме да ценим мъдростта на психиката си повече, отколкото преди . Чрез осъзнаване на причините за тревогата и правейки промени в начина си на живот , тревогата би намалява , след като постигна целта си – да ни води към по – пълен, балансиран начин на живот .

Още статии