Лечение на депресия

За нас водещ въпрос при справяне с депресията е защо тя се получава и какво се опитва да промени.

Всяка психотерапевтична или психиатрична школа има различна визия за депресията и съответно базирани на тази визия начини за справяне с депресията.

Много от стандартните подходи към депресията считат разстройството като резултат от лоша неврохимия (главно в психиатрията) или лошо мислене (когнитивно поведенческа школа). И за двете школи целта на лечението е да се елиминират симптомите, в едната чрез лекарства, в другата чрез когнитивни техники за преструктуриране.

Подходът на аналитичната психология към депресията е коренно различен. Докато аналитично ориентирани терапевти ни не сме съвсем против взимането на лекарства, но виждаме депресията като целенасочена и функционираща. Това означава, че ние бихме искали да облекчим всочло симптоми на депресия, но преди всичко бихме искали да изясним защо човекът страда от депресия. Лекарствата могат да намалят симптомите на депресия, но не правят нищо по въпроса свързан с това от какво се получава депресията.

За нас водещ въпрос при справяне с депресията е защо тя се получава и какво се опитва да промени в живота на човека – какво послание носи. Много от хората в депресия могат да се откажат от работа, семейство, социални контакти, да се оттеглят в усамотение, прекъсват ежедневните си дейности и интереси и да прекарват часове в мисли за депресията. От аналитична гледна точка можем да кажем, че депресията е функционална и целенасочена с това, че отвежда в изолация и ни кара да мислим за фундаментални въпроси и да преосмисляме как водим живота си. Отговаряйки си на тези въпроси и правейки промени в начина по – който живеем живота си често променят и депресията. По – ценно е не просто да отстраним симптомите, а да зададем въпроса защо имаме симптомите и за какви промени ни подсказва депресията.

За тези от вас, които чувстват , че са в депресия, тук са симптоми на депресия , които могат да се появят :

  1. потиснато настроение през повечето дни
  2. промяна или загуба на интерес в повечето ежедневни дейности
  3. промени в телесното си тегло ( нагоре или надолу 5% на месец )
  4. промени в апетита
  5. нощно безсъние или чувство прекалена сънливост през деня
  6. чувство на апатия
  7. чувствате се уморени или усещане като че ли сте загубили цялата си енергия
  8. чувствате , че сте безполезни или много виновни по някакъв начин
  9. проблеми със запомнянето или концентрирането
  10. мисли за умиране или мисли за самоубийство

Още статии